Zuidlaarderbol | |
Onze banketbakkers zijn ware meesters in het maken van de Zuidlaarderbollen, al decennia lang wordt de Zuidlaarderbol met veel liefde en passie gemaakt.
Historie van de Zuidlaarderbol
Reeds ver voor onze jaartelling werd er door de vrouwen al brood Gebakken, meestal in ronde vormen Van verschillende graansoorten werd tussen stenen de graankorrels Vermalen tot meel. Ver voor de middeleeuwen werden er al door Handwerklieden bedrijfjes opgericht die er toe overgingen om brood te bakken. Ten tijde van de kruisvaarders ontdekten de expeditie”s dat daar broden werden Gebakken met een vulling van gedroogde druiven. Deze gedroogde druiven noemde men rozijnen. Een paar slimme veldheren namen deze lekkernij mee naar Europa. De broodbakkers probeerden met de krenten een brood te bakken, En met succes. Het krentebrood was geboren. Pas veel later ontdekte men in Griekenland dat daar ook druiven werden verbouwd Die ook gedroogd werden en die noemde men krenten. We gaan nu even een stapje vooruit in de tijd. Toen de opa van Joop Hovius het idee kreeg om voor zich te beginnen, was hij nog Bakkersknecht in Eext. Hij starte een bedrijfje op De Groeve bij Zuidlaren. Ook toen werden er al bollen gebakken , maar Hovius maakte een speciaal recept En noemde zijn bol de Echte Zuidlaarderbol Kees Hovius nam in 1934 het bedrijf over van zijn vader, en ook hij bakte de Zuidlaarder bollen In de oorlog werden de grondstoffen schaars en konder er tijdens de zuidlaardermarkt Geen bollen met krenten en rozijnen worden gebakken, dus werden er gehakte dadels gebruikt Joop Hovius herinnert zich nog de vele avonden dat er dadels ontpit en gehakt moesten worden. Later toen er weer krenten en rozijnen waren, moesten alle kistjes op de kop op de werkbank Om uitgezocht te worden, er zaten toen nog veel steentjes en stokjes in.
Het stevige brood dat voor een groot deel uit roggebloem bestaat vormt De ideale ‘bodem in de maag’ voor boeren,burgers en paardenlui, die van Heinde en ver kwamen om in Zuidlaren hun vee te verkopen.
Vroeger werd er brood gebakken van water,meel en gist er was verder ook Niet veel keus,men kreeg een brood dat snel droog was,echter door de Zware vulling van krenten, rozijnen en sucade bleef de bol toch lang smakelijk. De bol van tegenwoordig is wel wat aangepast aan de eisen van deze tijd, Dat wil zeggen langer zacht en betere eet eigenschappen. De specifieke ingredienten zijn nog altijd hetzelfde als vijftig jaar terug.
Sinds 1946 zit Hovius aan de Brink in Zuidlaren waar Kees Hovius de bakkerij van De fam. Bouwman over nam. Joop Hovius nam de zaak van zijn vader weer over, waarna zij het recept in 1994 weer overdraagden aan de fam.Ligthart
De aanduiding bol wekt mogelijk ook enige verwarring,want het Brood is niet kogelrond maar heeft een meer afgeplatte vorm. In 1996 de bakkers van Hovius de miljoenste zuidlaarderbol gebakken En zoals het oude gezegde luidt:
ALS DE OKTOBER MAAND ER IS, DENKT MEN AAN DE ZUIDLAARDERMARKT GEWIS, DOCH OM EEN BOL ZO FIJN, MOET MEN BIJ BAKKERIJ HOVIUS ZIJN.
Dus mocht U de derde dinsdag in oktober nog geen plannen hebben, Dan is de Zuidlaardermarkt zeker een bezoekje waard. En natuurlijk Weet U ons te vinden op de Brink voor de enige echte Zuidlaarderbol.
|